• "Knjiga koja želi da traje je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba da omogući različito, promijenjljivo čitanje. Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." Horhe Luis Borhes

Kjell Ola Dahl - Čovjek u izlogu

Radnja ovog krimića odvija se u mirnom predgrađu Osla u Norveškoj. Bio je petak trinaesti, još jedan običan dan u životu Reidara Folke Jespersena, voditelja staretinarnice. Svi dani započinjali su uvijek na isti način: brojenjem žlica zobene kaše za doručak. Bilo mu je sedamdesetdevet godina, ali je unatoč godinama bio vitalan i dobroga zdravlja. Iako je jutro započelo uobičajeno to se ne bi moglo reći i za ostatak dana, kada je Reidar pronađen mrtav u izlogu. Bio je gol, s križevima nacrtanima na čelu i crvenim koncem oko vrata. Inspektor Gunnarstrand i njegov pomoćnik Frank otvaraju istragu i sastavljaju poprilično dugu listu osumnjičenika: Reidarova braća, sin, nevjerna supruga i njezin ljubavnik, te mnogi drugi kojima se Reidar na bilo koji način zamjerio.
Kjell Ola Dahl poznati je norveški pisac psiholoških krimića. Do sada je napisao jedanaest romana koji su svi odreda postigli međunarodnu slavu.