• "Knjiga koja želi da traje je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba da omogući različito, promijenjljivo čitanje. Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." Horhe Luis Borhes

Jodi Picoult - Čuvarica sestre svoje

Mala Anna začeta je i rođena samo iz jednog jedinog razloga: da bude davatelj krvi i koštane srži svojoj starijoj sestri Kate, koja boluje od leukemije. Sve do svoje trinaeste godine Anna je većinu vremena provodila po bolnicama, bila podvrgnuta nebrojenim operacijama, kako bi svojoj sestri pomogla u borbi protiv opake bolesti. I onda je nastao šok za cijelu obitelj - Anna je rekla NE. Čak je angažirala i odvjetnika čime je započelo vrlo teško i mukotrpno  suđenje za cijelu obitelj. Tko je u pravu i na čiju stranu bi mi stali? Što znači biti dobra sestra, dobar roditelj, dobra osoba? Mogu li roditelji žrtvovati prava jednog djeteta da spase život drugom? Sve su to pitanja koja će vam prolaziti glavom čitajući ovaj roman. Mnoge etičke i moralne dvojbe povlače se ovom pričom i zaista je teško odlučiti tko je u pravu. Jedno je sigurno - svatko od njih svojim je postupcima želio pomoći i zato te odluke moramo poštovati.
Jodi Picoult američka je spisateljica poznata po svojim oštroumnim uvidima u srca i umove običnih ljudi. Njezini romani redovito zauzimaju prva mjesta najčitanijih knjiga a po mnogima su snimljeni i filmovi.