• "Knjiga koja želi da traje je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba da omogući različito, promijenjljivo čitanje. Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." Horhe Luis Borhes

Carlos Ruiz Zafon - Marina


Carlos Ruiz Zafon jedan je od najčitanijih i najpoznatijih pisaca današnjice, čija su djela prevedena na preko četrdeset jezika. Rođen je 25. rujna u Barceloni gdje je pohađao isusovačku školu, koja je bila smještena u gotičkom dvorcu s tornjevima i tajnim hodnicima koji su u mladom Carlosu budili dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča.
Za svoju knjigu Marina, Zafon je izjavio: “Među svim knjigama koje sam objavio od kada sam se još 1992. godine okušao u ovom čudnom zanimanju romanopisca, Marina mi je jedna od omiljenih.”
Marina je prekrasan roman o ljubavi i vjernosti, o tajnama koje ne bi smjele biti razotkrivene, o odrastanju. Priča prati povučenog mladića koji odrasta u barcelonskom katoličkom internatu i koji svoje slobodno vrijeme provodi u istraživanju napuštenih vila. U tom lutanju susreće djevojku Marinu koja će mu zauvijek promijeniti život. Njih dvoje kreću u pravu istraživačku pustolovinu i otkrivaju strašnu i tamnu priču nekada najbogatijeg čovjeka Barcelone i njegove velike ljubavi.