• "Knjiga koja želi da traje je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba da omogući različito, promijenjljivo čitanje. Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." Horhe Luis Borhes
Knjige za sva vremena

Mnoge knjige koje pročitamo ostavljaju duboke utiske na nas. To su knjige kojima se uvijek iznova vraćamo i nikada nam ne dosade. Uvijek u njima pronalazimo nešto novo, nešto što smo propustili u prethodnom čitanju i uvijek nas iznova inspiriraju, oduševljavaju, rastuže a puno puta i rasplaču.

Knjiga kojoj sam najduže ostala vjerna je svakako Dnevnik Anne Frank.
Tko još nije pročitao ovu jedinstvenu knjigu, čiji je autor mlada Židovska djevojka Anna, koja piše o drami svakodnevnice i odrastanju u izolaciji skrivajući se od nacista?
Njezina obitelj godinama se skrivala u tajnom skloništu, dok ih 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio  u koncentracijske logore u Njemačkoj. Nakon završetka rata u Amsterdamu je pronađen Annin dnevnik i preveden na više od 60 jezika. Potresna knjiga koja će u vama pobuditi mnoge emocije i ostaviti snažan utisak. Za kraj jedna rečenica iz Anninog dnevnika – „Usprkos svem zlu, ja i dalje vjerujem da su ljudi uistinu dobri u svojim srcima“.

Sljedeća knjiga koju bih izdvojila je Zločin i kazna  - Fjodora Mihajlovića Dostojevskog
Knjiga koja je također bila dio obavezne školske lektire a smatra se jednim od njavećih djela ruske književnosti. Sredinom šezdesetih godina 19.stoljeća propali student prava Rodion Romanović Raskoljnikov, svoje financijske i obiteljske probleme planira riješiti ubojstvom stare lihvarke Aljone Ivanovne. Prikazana je duboka psihološka analiza Raskoljnikova, provedena u samo devet dana koliko traje radnja. Knjiga koja će vas sigurno oduševiti jer čitajući je, mi nepogrešivo dobijamo odgovore na mnoga pitanja koja nas muče i pomaže nam da bolje razumijemo sami sebe.

„Kada čovjek nešto uistinu želi, cijeli se svemir uroti kako bi mu se san ostvario“. Poanta je to knjige Alkemičar – Paula Coelha. Knjiga, koja vaš život potiče na veliku pustolovinu kojom ćete započeti slijediti svoje snove.
Mladi pastir napušta svoje stado i odlazi na dalek put u potragu za blagom iz svog sna koji je dvaput usnio. Na putu nailazi na mnoge probleme i prepreke ali on ne odustaje jer vjera u sebe i želja da dostigne san, jača je od svega. Jedna od knjiga koju svakako morate pročitati.


Najprodavanija knjiga poslije Da Vincijeva koda je Sjena vjetra - Carlosa Ruiza Zafona. 
U tajnoj barcelonskoj knjižnici dječak Daniel, pronalazi i izabire knjigu Sjena vjetra...A knjiga će izabrati njega. Dječak započinje  potragu za tajanstvenim autorom knjige te saznaje strašnu tajnu o nepoznatom piscu, čovjeku bez lica. Sjena vjetra je roman koji se pamti, knjiga koja se ne ispušta iz ruku. Teško da bi se za bilo koje drugo književno djelo moglo pronaći toliko pozitivnih kritika koliko je napisano za roman "Sjena vjetra".