• "Knjiga koja želi da traje je ona koja se može čitati na različite načine. U svakom slučaju treba da omogući različito, promijenjljivo čitanje. Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način." Horhe Luis Borhes

Jodi Picoult - Čuvarica sestre svoje

Mala Anna začeta je i rođena samo iz jednog jedinog razloga: da bude davatelj krvi i koštane srži svojoj starijoj sestri Kate, koja boluje od leukemije. Sve do svoje trinaeste godine Anna je većinu vremena provodila po bolnicama, bila podvrgnuta nebrojenim operacijama, kako bi svojoj sestri pomogla u borbi protiv opake bolesti. I onda je nastao šok za cijelu obitelj - Anna je rekla NE. Čak je angažirala i odvjetnika čime je započelo vrlo teško i mukotrpno  suđenje za cijelu obitelj. Tko je u pravu i na čiju stranu bi mi stali? Što znači biti dobra sestra, dobar roditelj, dobra osoba? Mogu li roditelji žrtvovati prava jednog djeteta da spase život drugom? Sve su to pitanja koja će vam prolaziti glavom čitajući ovaj roman. Mnoge etičke i moralne dvojbe povlače se ovom pričom i zaista je teško odlučiti tko je u pravu. Jedno je sigurno - svatko od njih svojim je postupcima želio pomoći i zato te odluke moramo poštovati.
Jodi Picoult američka je spisateljica poznata po svojim oštroumnim uvidima u srca i umove običnih ljudi. Njezini romani redovito zauzimaju prva mjesta najčitanijih knjiga a po mnogima su snimljeni i filmovi.


Anchee Min - Carica Orhideja

Radnja ovog fascinantnog romana smještena je u Pekingu i prati priču posljednje kineske carice.  Prelijepa Tsu Hsi, poznatija kao Orhideja, mlada je seoska djevojka koja dolazi u grad, gdje postaje kraljeva ljubavnica a zatim i carica. Na tom putu služi se raznim spletkama, zavođenjima pa čak i ubojstvom, ne bi li se domogla moći. Živi na dvoru, gdje vladaju nevjerojatno stroga pravila ponašanja, prisustvuje dugim i zamornim ritualima koji su vrlo slikovito opisani u ovom romanu. Orhideja uspijeva preživjeti u tom okrutnom muškom svijetu, štoviše uspijeva i zavladati njime ali ipak zadržava neposrednost i jednostavnost seoske djevojke.
Carica Orhideja vladala je Kinom više od četrdeset godina, okružena mržnjom, zavišću i intrigama.
Anchee Min majstorska je autorica povijesnih romana kao što su: "Biser Kine", "Crvena Azaleja", "Posljednja carica", "Pearl of China".

William P. Young - Koliba

Mack Mackenzi sretan je i ponosan otac petero djece. Zajedno sa suprugom Nan odgaja djecu u vjeri i ljubavi i primjer su sretne i složne američke obitelji. Ta idila trajala je do obiteljskog izleta na jezero Wallova, gdje je Mackova najmlađa kćer Missy oteta i brutalno ubijena.  Osim krvlju natopljene haljinice ništa drugo nisu pronašli u napuštenoj kolibi. Za Macka se cijeli svijet srušio; krivio je Boga za sve ono što mu se dogodilo, a želja da pronađe ubojicu i osveti se za smrt svoje Missy opsjedala ga je svake minute. 
Nakon četiri godine Mack prima poruku od Starog (to je bio nadimak koji je Nan imala za Boga): "Mackenzie, dugo se nismo vidjeli. Nedostajao si mi. Bit ću u kolibi idući vikend ako se želiš naći sa mnom."
Ono što Mack pronalazi u kolibi promijenit će mu život iz temelja.
Ovo je knjiga koju zaista vrijedi pročitati, knjiga koja će vas potaknuti na duboko razmišljanje i dirnuti vas u srce.


Rekli su o knjizi:
Michael W. Smith, pjevač - Odavno nisam pročitao dojmljiviji roman od Kolibe. Moja žena i ja cijelo smo se vrijeme smijali, plakali i kajali zbog manjka naše vjere. Nakon čitanja Kolibe plakat ćete za božanskom prisutnošću.
Wynonna Judd, pjevačica - Kolibu sam pročitala tijekom veoma teškog životnog razdoblja i ova je priča širom otvorila prozor u moju dušu.
Jim Palmer, pisac knjige Divine Nobodies (Sveti nikogovići) - Čitajući Kolibu spoznala sam da su pitanja koja se otvaraju u ovom fascinantnom romanu pitanja koja sam nosila duboko u sebi. Ljepota ove knjige leži u tome što ne daje jednostavne odgovore na najteža pitanja, već vas zove da se približite Bogu milosti i ljubavi u kojemu ćemo naći nadu i iscjeljenje.
Drew Marshall, voditelj radijske emisije The Drew Marshall Show - Doista sam mislio da će ovo biti samo još jedna knjiga u nizu. Ljudi, vjerujte mi – NIJE! Nikada se nisam priključivao nekakvim pokretima za samopomoć i preporučivao ih. Ali ovoga puta želim u ovo uključiti sve svoje prijatelje i sve ljude. Ne sjećam se kada je neka knjiga i još k tome fikcija, imala toliko iscjeljujući utjecaj na moj život.

Ante Tomić - Čudo u Poskokovoj Dragi

Priča o Jozi Poskoku i njegovim sinovima, novi je roman Ante Tomića koji će vas zasigurno nasmijati do suza. Krešimir, Branimir, Domagoj i Zvonimir; Jozini su sinovi i žive u zaselku Dalmatinske Zagore. Otac ih odgaja na svoju sliku i priliku, držeći se starih tradicija i običaja i ništa od suvremenih tekovina ne želi prihvatiti u svojoj kući. No sinovi će ipak učiniti neke korake koji će ih povezati sa vanjskim svijetom. Krešimir kao najstariji od njih, odluči otići u Split kako bi pronašao svoju davnu ljubav, djevojku koju nije vidio već petnaest godina. I tu počinje urnebes...
"Čudo u Poskokovoj Dragi, roman zrele i iskusne spisateljske ruke, jedan je od rijetkih, danas možda i jedini hrvatski koji čitatelje kao od šale može nasmijati do suza." 
Djela Ante Tomića, hrvatskog književnika i novinara, osvajaju nas svojim humorom i stilom pisanja. Njegov roman prvijenac "Što je muškarac bez brkova" postigao je veliki uspjeh kako kod čitateljske publike tako i kod one filmske.  

Boris Akunin - Dekorater

Dekorater je još jedno veliko djelo ruskog majstora krimića Borisa Akunina. Da li je Jack Trbosjek pobjegao u Moskvu ili ga netko jako dobro oponaša, otkrit će nam detektiv Erast Fandorin. Leševi moskovskih prostitutki gomilaju se iz dana u dan, a ubijene su na isti zvjerski način kako je to činio Jack Trbosjek u Londonu. Moskvom je zavladao strah i panika te se pokušava što brže ući u trag ubojici, jer za nekoliko dana iz Petrograda stiže Njegovo Carsko Veličanstvo.
Boris Akunin u svojim je djelima stvorio svjetski poznatog detektiva Erasta Fandorina, kojeg svjetski mediji stavljaju rame uz rame sa Sherlockom Holmesom i Herculesom Poirotom.

Kjell Ola Dahl - Čovjek u izlogu

Radnja ovog krimića odvija se u mirnom predgrađu Osla u Norveškoj. Bio je petak trinaesti, još jedan običan dan u životu Reidara Folke Jespersena, voditelja staretinarnice. Svi dani započinjali su uvijek na isti način: brojenjem žlica zobene kaše za doručak. Bilo mu je sedamdesetdevet godina, ali je unatoč godinama bio vitalan i dobroga zdravlja. Iako je jutro započelo uobičajeno to se ne bi moglo reći i za ostatak dana, kada je Reidar pronađen mrtav u izlogu. Bio je gol, s križevima nacrtanima na čelu i crvenim koncem oko vrata. Inspektor Gunnarstrand i njegov pomoćnik Frank otvaraju istragu i sastavljaju poprilično dugu listu osumnjičenika: Reidarova braća, sin, nevjerna supruga i njezin ljubavnik, te mnogi drugi kojima se Reidar na bilo koji način zamjerio.
Kjell Ola Dahl poznati je norveški pisac psiholoških krimića. Do sada je napisao jedanaest romana koji su svi odreda postigli međunarodnu slavu.

Dorothy Koomson - Žena koju je volio prije mene

Libby živi u velikoj kući uz more, ima predivnog muža Jacka i naizgled savršen život. Međutim, Libbina sreća ipak nije potpuna. Razdire je sumnja prema voljenom muškarcu za kojega se ishitreno udala i sada nije sigurna poznaje li ga uopće. Sve što zna o njemu je to da  je bio oženjen za Eve, koja je u svakom pogledu bila savršena.
Libby u kući pronalazi Eveine dnevnike iz kojih doznaje nevjerojatne podatke iz njezine prošlosti, a i Jackeove obiteljske tajne. Počinje se pitati je li Eve bila ubijena i je li Jack na bilo koji način povezan sa njezinom smrću.
Ova zanimljiva knjiga spoj je napetog trilera i prekrasne ljubavne priče koja će vas držati u neizvjesnosti sve do posljednje stranice.
Dorothy Koomson suvremena je engleska spisateljica i piše za brojne ženske časopise. Osim "Žene koju je volio prije mene", veliki uspjeh postigla je i sa knjigom "Kći moje najbolje prijateljice".

Tatiana de Rosnay - Sarin ključ

Sarin ključ, dirljiva je priča o dvije obitelji koje povezuje velika tajna ali i priča o tamnoj strani francuske prošlosti. Radnja se odvija u Parizu, 1942. godine, a prati život desetogodišnje djevojčice Sare koja nosi žutu zvijezdu na prsima. Jedne noći, Saru i njezine roditelje uhićuje policija, a Sara u napadu panike skriva svog mlađeg brata u tajno sklonište, odnosno u ormar ugrađen u zid njihove sobe uz obećanje da će se vratiti po njega čim bude mogla. Međutim, Saru zajedno sa roditeljima deportiraju u logore smrti dok ju je brat uzalud čekao da se vrati po njega. 
Ovaj dirljivi roman doživio je veliki svjetski uspjeh, objavljen je u četrdeset zemalja i prodan u više od tri milijuna primjeraka. Prema romanu snimljen je i istoimeni film. 

Victoria Hislop - Otok

Ova prekrasna, prelijepa priča, jedna je od najposuđivanijih knjiga u našim knjižnicama koja će se uskoro naći i na filmskom platnu. Naime, grčka producentska kuća Mega otkupila je prava na knjigu po kojoj je napravljena serija od 26 epizoda koje su snimane na lokacijama koje su opisane u knjizi.
Dvadesetogodišnja Alexis poželi saznati više o skrivenoj prošlosti svoje majke koja je odrasla u malenom ribarskom selu na Kreti. Kako bi saznala više, Alexis odluči otputovati u Grčku, a prije puta majka joj daje pismo za staru prijateljicu Fotini. U tom pismu krije se tajna obiteljske prošlosti, potresna priča o obitelji razaranoj nesrećama, ratom i strastima. Otkrivajući prošlost svoje majke, Alexis se suočava i sa svojim problemima te mora odlučiti u kojem će smjeru krenuti njen život. Veliki dio radnje odvija se na otoku Spinalongi koji je u prošlosti bio najveća kolonija gubavaca u Europi. Priča o njihovim životima, radostima, tugama, ljubavima, sigurno će vas dirnuti u srce.

Carlos Ruiz Zafon - Marina


Carlos Ruiz Zafon jedan je od najčitanijih i najpoznatijih pisaca današnjice, čija su djela prevedena na preko četrdeset jezika. Rođen je 25. rujna u Barceloni gdje je pohađao isusovačku školu, koja je bila smještena u gotičkom dvorcu s tornjevima i tajnim hodnicima koji su u mladom Carlosu budili dječju maštu i želju za pripovijedanjem priča.
Za svoju knjigu Marina, Zafon je izjavio: “Među svim knjigama koje sam objavio od kada sam se još 1992. godine okušao u ovom čudnom zanimanju romanopisca, Marina mi je jedna od omiljenih.”
Marina je prekrasan roman o ljubavi i vjernosti, o tajnama koje ne bi smjele biti razotkrivene, o odrastanju. Priča prati povučenog mladića koji odrasta u barcelonskom katoličkom internatu i koji svoje slobodno vrijeme provodi u istraživanju napuštenih vila. U tom lutanju susreće djevojku Marinu koja će mu zauvijek promijeniti život. Njih dvoje kreću u pravu istraživačku pustolovinu i otkrivaju strašnu i tamnu priču nekada najbogatijeg čovjeka Barcelone i njegove velike ljubavi.